Om oss

Iko Accra är ett klädmärke grundat 2023, med en fot i Göteborg och en i Accra. Med västafrikanska textiltekniker designar vi samtida plagg, anpassade för urbana miljöer. Våra tyger är tillverkade i Ghana och är uteslutande gjorda av naturliga textilfibrer. Silhuetterna är rena och minimalistiska, influerade av skandinavisk design.

Att bevara och framhäva traditionellt textilhantverk är varumärkets kärna. Varje plagg har ett unikt värde förankrat i traditionen istället för i framtida kortvariga trender. Våra plagg är designade för att bäras under lång tid, som en bro mellan det förflutna, nuet och framtiden.

Hela produktionskedjan från råmaterial till färdigt plagg är placerad i Ghana. Garnerna spinns och tygerna vävs i Akosombo, av "Akosombo Textiles Ltd" , medan färgning av tygerna och sömnad sker småskaligt i Accra. Samtliga plagg sys upp utav skickliga före detta elever från Owphanim Apparel Fashion School i Accra. För oss är det viktigt att bevara produktionen lokalt i Ghana, då vi tror att hållbara arbetstillfällen är en viktig del av en hållbar samhällsutveckling och ökad välfärd.

 

Mission

Vår mission är att sprida den rika västafrikanska textila kulturen till nya sfärer och kontexter världen över.